«Hen» tatt inn i ordboka

Pronomenet «hen» har av mange lenge blitt foretrukket fremfor «vedkommende» eller «han eller hun» – særlig i kjappe SoMe-tekster. Nå har også Språkrådet tatt ordet inn i ordbøkene.

Endringer i rettskrivning ble lagt ut på høring av Språkrådet i 2022. Den mest revolusjonerende endringen som da ble lagt frem var bruken av det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» på bokmål og nynorsk.

«Hen» kan brukes i tillegg til «hun» og «han». «Hen» brukes både når det er snakk om en ikke-binær person, eller når det ikke er kjent hvilket kjønn personen som omtales har.

Bruken av ordet «hen» har den senere tid dukket opp i ulike diskusjoner rund identitet og kjønnsnøytralitet. Språkrådet presiserer imidlertid at innføringen i ordbøkene ikke har noen sammenheng med diskusjonen om å innføre et tredje juridisk kjønn. At ordet inkluderes i ordbøkene fører heller ikke til en obligatorisk bruk.

Det er viktig å huske på at «hen» først og fremst kan ses som et enkelt og fornuftig alternativ til «vedkommende» eller «han eller hun», som ofte har blitt brukt tidligere når en tekst skal være kjønnsnøytral.

Ikke minst er dette nyttig i tekster til sosiale media, hvor ordet «vedkommende» spiser opp mange av tegnene man har til rådighet, og dessuten kan fremstå mer formelt enn ønsket.

«Hen» har vært i bruk i mange år, og hatt jevn økning utover 2000-tallet. Det har stått oppført i Det Norske Akademis ordbok i noen år allerede. Både Finland og Sverige har også tatt tilsvarende pronomen inn i sine ordbøker.

Likevel kan det sees som en liten revolusjon, fordi pronomener endres svært sjelden i ordbøkene.

Den finsk-norske læreren og forfatteren Sanna Sarromaa er en av dem som ønsker det nye pronomenet velkommen. Til Aftenposten sier hun at det passer godt inn i grammatikken, og bør være godt nok også i omtale av ikke-binære. Enkelte har derimot hevdet at også «de/dem» bør kunne brukes i omtale av ikke-binære. Imidlertid vil det kunne skape en del forvirring, siden det er pronomener som allerede er i bruk med etablert betydning.

«Jeg har full respekt for folks seksualitet og kjønn. Alle kan være akkurat det de vil. Men toleransen slutter når folk skal lage sin egen grammatikk. Det er snakk om en liten, marginal gruppe som krever at alle andre skal legge om hele språket på grunn av dem. Det er faktisk både frekt og helt urimelig», sier Sarromaa til Aftenposten.

«Hen» er imidlertid et enkelt ord for de fleste å bruke. På nettsider og i sosiale media har allerede mange små og store bedrifter og organisasjoner, i tillegg til privatpersoner, tatt ordet i bruk.

Du kan lese mer om nyheter innen rettskriving på Språkrådets sider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s