Tekster bør ikke skrives på autopilot, heller ikke stillingsannonser.
Fredrik Fornes skrev i går et godt innlegg på LinkedIn hvor han sukket over at mer enn 100 stillingsannonser på Finn.no kom fra bedrifter som skrøt av et:
Sitat:
- Ungt og dynamisk miljø.
- Ungt og energisk miljø.
- Ungt og aktivt miljø.
Sitat slutt.
Dette stemmer dessverre.
Dessverre, fordi det er diskriminerende. Og dessverre, fordi det er kjedelig og frustrerende!
Jeg kjenner flere godt voksne kvinner og menn som til tider rister på hodet av stillingsannonsene deres bedrifter legger ut. De kjenner seg igjen i «dynamisk», «energisk» og «aktiv» – men ikke nødvendigvis «ung» lenger.
De vil gjerne få flere unge kollegaer på jobben, men først og fremst vil de ha interesserte, dyktige og hyggelige kollegaer – uten å tenke på alderen deres. Jeg kjenner selvfølgelig også mange unge som synes det er superbra og utviklende å jobbe sammen med erfarne kollegaer.
Så hvorfor slenger så mange på «ung»-merkelappen i stillingsannonser?
Det er helt sikkert mange grunner til det.
Som et skrivende menneske ser jeg en åpenbar grunn – de som har utformet annonsen har skrudd på autopiloten!
Jeg ser det skje i mange sammenhenger hos kundene mine, og hos andre. Når en tekst skal skrives, uansett hva det er snakk om, så «gjør man som alle andre».
Uansett hvor individuell man tenker at man er som person eller bedrift, så ender man opp med å skru på autopiloten og «følge saueflokken».
Hvorfor?
- Jo, fordi det er vanskelig å skrive.
- Man vil ikke gjøre feil.
- Da er det tryggest å gjøre som «alle andre».
MEN, en stillingsannonse er, som alle andre tekster, et ansikt utad for en bedrift.
Det er konteksten det alltid må tas hensyn til. Når en tekst skal skrives er det tre grunnleggende hensyn å ta:
- Hva ønsker man å oppnå?
- Hvem er målgruppen?
- Hva er konteksten?
Svarene på de to første spørsmålene er enkle. Man ønsker å ansette noen og man ønsker å nå aktuelle kandidater. Kanskje er man bare interessert i unge kandidater, kanskje har bedriften KUN unge ansatte fra før. Kanskje.
Svært ofte har bedriften opptil flere ansatte som ikke lenger definerer seg som «unge». Jobbannonser med «ung»-merkelappen kan bidra til at de føler litt mindre tilknytning, og litt mindre lojalitet, til arbeidsplassen.
For svaret på det tredje spørsmålet er at konteksten inkludere alle som leser annonsen. Det er ikke bare unge mennesker, men folk i alle aldre blant jobbsøkere, allerede ansatte, kunder og konkurrenter – hele samfunnet.
Annonsen er et ansikt utad.
- Derfor bør den være sann ikke bare for noen få jobbsøkere, men også for resten av verden.
- Den skal være sann for de som allerede jobber i bedriften.
- Den skal være sann for kundene til bedriften.
Dessuten, «ung» kan også leses som «lite/ingen» erfaring. Hvis en bedrift har hovedfokus på å være ung, kan det like godt leses som at de ikke har erfaring. Vil du at kundene dine skal forstå teksten din slik?
Hvis man er opptatt av å skaffe flinke folk, og beholde dem, så antar jeg at det er viktig at også de som allerede jobber i bedriften føler seg hjemme i annonseteksten. Det kan enkelt gjøres ved å formulere seg litt bedre, og mer kreativt. Rett og slett ved å unngå autopilot-stillingsannonsen.
Hvis du fortsatt synes det er vanskelig å skrive den jobbannonsen – og vil ha en enkel løsning – så er ordet «mangfold».
Mye brukt, sjelden feil!
Ha en dynamisk, energisk, aktiv og mangfoldig dag 😊

Bilde: Andrea Piacquadio, Pexels.com
Legg igjen en kommentar